onsdag den 21. december 2011

Kulde

Det er næsten jul.

I Beijing er det ved at være godt koldt. Koldt som I at kinderne næsten falder af, koldt som I lange underbukser under de lange bukser, og koldt som I kropslange dynefrakker, der ligner polstrede kondomer eller soveposer, du kan gå i.

Og det er forunderligt, som en del af verden fuldstændigt tilpasser sig vejret, både i form af produkter, som du kan købe og i form af ting, der hjælper dig til at holde den meget bidende kulde ude.

For ja, i Beijing er det nu sæson for gadesælgere, der tilbyder dig isolerede såler til at lægge ned i skoene og støvlerne. Og du kan købe varmeposer med et eller andet halvflydende, geleagtigt. Poser du så kan klæbe på din krop, du kan f.eks. klistre dem på din bluse på lænden, på de lange underhylere på lårene osv. osv. Og posen vil så varme, der hvor du placerer den. Og der findes næppe så mange slags strikkede huer som i Beijing, huer der ligner pandahoveder, stribede huer, huer med kvaster større end huen, huer med ørelapper, eller ørelapper alene i både neutrale farver og farver der slet ikke kan beskrives som neutrale. Huerne er måske kun overgået af – dynefrakker – som er og bliver det største tøj hit i en kold tid. Af andre ting kan nævnes benvarmere i læder med rulam for, benvarmere så lange som ben, og som du stripper på dine ben når, du skal ud og køre på el cykel eller motorcykel. Og monsterstore handsker (også med rulamsfor), der sidder permanent på gashåndtagene af din motorcykel, eller din cykel, så du stikker hænderne ned i varme handsker, når du skal ud og køre i kulden.

Af ting, du måske ikke køber, men som bestemt hjælper til at holde Beijing kulden ude, kan nævnes meget tykke forhæng (a la dynefrakker eller militærfrakker) til at hænge udenfor ved indgangen til butikker, restauranter, cafeer, offentlige toiletter; faktisk er disse forhæng tykkere end dynefrakker og meget effektive. Eller hvad med et ”hylster eller telt” i termo tekstil til rickshaw cyklen, så du i nogen grad sidder inde i varmen, når du lader dig transportere på cykel. Samme model findes faktisk til barnesæder til cykler…
En hel by (eller sikkert region i Kina) indstiller sig på måneder med kulde i en grad du ikke forstår, når du sveder i næsten 40 grader om sommeren i samme by.
Beijing har taget sin vinterfrakke på.

1 kommentar:

Peter Dreyer sagde ...

Hej Lena

Næh, du er gået over til billedjournalistik. Fantastisk!

Hav en god jul og et lykkebringende nytår! Det ville være dejligt snart at se dig igen!