torsdag den 15. maj 2008

Blufærdighed & private rum

Jeg synes jo egentlig at kinesere virker meget private som mennesker - og en lille smule blufærdige..der er f.eks. ikke mange lidenskabelige kys i offentligt rum. Og kærester opfører sig som ja, 9-12 årige drenge og piger, der er bare den lille forskel at de altså ofte er over de 20...

Og samtidigt er de jo mange - så pladsen kan blive lidt trang - selv i så stort et land. I toget om morgenen er det helt almindeligt, at de danner deres eget lille private rum: De lukker øjnene. Og ofte tager de lige en lille lur. Op ad sidemanden, mig for eksempel. Op ad deres kæreste eller mand/kone. Op ad væggen eller hvor de kan finde støtte til at tage en lille morfar i en småtravl dag, der starter i toget omkring kl. 06:30...De sidder eller står i et tog der er proppet som BILKA til juleudsalg - og er nærmest inde i sig selv. Helt privat.

Når du så skal på wc herude - og der er rigtigt mange offentlige toiletter - ja, så er der stadig mange udgaver - uden dør. Og er der dør, sker det tit, at døren altså ikke lukkes. Der tisses og pruttes for åben dør, mens snakken med sidemanden eller hende udenfor går. På marker langs store, store landeveje, har jeg flere gange set en kineser moone - fordi nu skal hun alså lige, og så trækkes bukserne ned. Velvidende at det sker ud mod en 2-4 sporet landevej.

Blufærdighed tager forskellig form i forskellige kulturer. Til gengæld kysser man ikke sin elskede lidenskabeligt på åben gade i dagslys. Men øjne kan jo også ofte sige mere end ord - og handlinger :-)

Ingen kommentarer: